Možná za vaší zahradou, místo žlutého pole s řepkou, máte posazenou cukrovou řepu. To je dobře. Ale je pro ni důležitý nejenom dostatek jarní vláhy, ale vláhy po celé léto. Takže doufejme, že letošní úrodu řepy sucho neohrozí, tak jako minulý rok.
Cukr má vždyvelké zastoupení ve včelařství.
I když máme ve své stravě cukr omezovat, tak je pro naše tělo důležitý. Proč? Protože má kladný vliv jak na naši dostatečnou energii – to se týká jednoduchých cukrů. Bílý rafinovaný cukr je bez živin. Dále cukry mají kladný vliv na naše myšlenkové procesy – jsou to takzvané „poznávací funkce“, jako je paměť, pozornost, řeč, schopnost chápání, orientace v prostoru atd. A tyto funkce se doslova trénují od dětství.
Ale samozřejmě, každý jedinec má vrozenou schopnost organismu jak pro příjem cukru, tak pro jeho zpracování. Je to jen a jen na každém z nás, jak se od dětství, tak následně v pozdějším věku, budeme stravovat.
Nic se nesmí přehánět.A to samozřejmě platí i o příjmu cukrů – sacharidů v naší stravě. Protože v podstatě na našem trhu je nepřeberné množství sladkostí v různých podobách, kterým občas nedokážeme odolat, což našemu zdraví škodí.
A co se týká naší tělesné hmotnosti – nadváhy, ta snad ani není způsobena množstvím cukrů, které naše tělo přijme, ta nadváha vzniká především špatnými návyky stravování, kde nejsou přijímané kalorie vyvážené. Příjem + výdej.
Zdravé vařeníjako takové, by mělo být správně s co nejmenším množstvím soli, tak i cukru. Co se týká výběru, pokud vám to vaše peněženka dovolí, je zdravější používat cukr z cukrové třtiny, který obsahuje melasu, což bílý cukr, který je levnější, nemá. Ale na druhou stranu, každá strava by měla být chutná. Doma upečený ovocný koláč, nebo piškot, ať ho budou jíst děti nebo dospělí, bude určitě zdravější než různé kupované cukrovinky a „pitíčka“.
Něco z historie: počátky československého cukrovarnictví se datují od roku 1831. Až do 2. světové války se cukrovarnictví podílelo téměř na 60 % vývozu v celé Evropě. Cukrovce se vždy v naší zemi dařilo. Po roce 1975 cukrovarnictví začalo upadat z důvodu nedostatku financí na nákup jak kvalitního osiva ze zahraničí, tak zároveň i na nákup nových technologií. Ze 75 cukrovarů, které ještě v roce 1992 v Československu zbyly, jich v současnosti máme v Čechách pouze 6. Příčinou zrušení cukrovarů a výnosů cukrovky bylo drastické nařízení snížení kvót EU. A dnes jsou konečné tyto kvóty zrušené.